Dags att förbereda båten inför sommaren

Ja, nu är det dags att förbereda båten inför sommaren. Det vill säga för alla som inte orkade med att fixa till det mesta när båten togs upp för vinterförvaring. Har du inte gjort det, så riskerar du att förkorta livslängden på din båt, råka ut för mer jobb och andra uppkomna skador. Nog för att det kanske inte är lika kul att stå och jobba när du tar upp båten, och de börjar närma sig den kyligare perioden. Men tänk efter lite, skulle det verkligen inte vara skönt att veta att din båt håller sig bättre samt att du inte har lika mycket jobb kvar när det blir dags att sjösätta den igen.

Detta ska du tänka på redan när du tar upp din båt för vinterförvaring.

Det viktigaste av allt är att din båt blir rengjord. Att alla beläggningar tas bort så att båten ej riskerar mögelangrepp under den kalla och fuktiga säsongen båten står på land. Du ska också tänka på att plocka ut allt som är stöldbegärligt från båten. Till detta räknas kompass, radar och även utombordare. Förvara dessa på en låst plats så du inte riskerar att någon klåfingrig får grepp om dem. Besök också din båt ett antal gånger under vinterhalvåret, då snö och kyla kan skapa skador. Upptäcker du dessa i tid blir det enkelt att fixa till och mindre kostsamt än att ha en större skada när det är dags att sjösätta din båt.

Har du nu ändå inte gjort dessa moment tidigt, så är det dags att gå och kika på din båt redan nu. Du vet säkert vilket jobb det är med att ha en båt och vad som måste göras. Skrapning, målning, vaxning och städning står på programmet. Se till att få det gjort redan nu, så du kan njuta fullt ut av den säsong som står för dörren.