Fiska i Sverige

Vi har många bra fiskemöjligheter i Sverige. Trots avsaknaden av de riktigt stora fiskarna så är det kul att som sportfiskare, eller amatör besöka de svenska fiskevattnen. Men någon gång ibland så kommer det upp en stor baddare till ytan och det skrivs om det i tidningen. På sportfiskarnas hemsida  så står det att fiskar upp till 60 kilo har fångats i våra svenska vatten. Den största var en Mal och sedan finns det gäddor på ca: 20 kilo som man har plockat upp. Inte illa för att vara i lilla Sverige.

Fiska i Älvkarleby

I Älvkarleby ligger Dalälven där den möter havet. I denna fantastiskt vackra ligga byggd fick det också ett så kallad ”Fiskecamp” dit sportfiskare och andra fiskeintresserade åker under sommarhalvåret. Vattenfall har ett stort kraftverk vid Älvkarleby så det blir ganska stora kontraster om man tar sig fram längs ån och älven. Fisket är dock inte begränsat till just Älvkarleby och fiskecamp, det är utspritt över hela kommunen.

Fiska i Hälsingeskogarna

Det är något speciellt med skogarna i Hälsingland. Det kan vara den trolska mystiken som gör att man tycker det. Runt om i Hälsingland är det väldigt fint och välbevarat.

Ett bra ställe som vi har varit på heter Långtjärn som ligger i Nordanstigs Kommun. Där finns inplanterad fisk som kan bli riktigt stora.

Vid Ljusdal och Järvsö ligger Ängra Wildlife & Fiskecamp som bjuder på en upplevelse utöver det vanliga. Det är vildmarksliv på riktigt. Mer info besök hemsidan. Obs, den är på engelska http://wildlifesweden.se/home

Vid Orbaden kan man ta sig en tur på Orsjön och Kyrksjön. Där kan man få chansen att uppleva spännande fiske med öring, gädda, gös och abborre. Ett riktigt smultronställe i Hälsingeskogarna.

Fiska i Stockholm

Trots att det är fullt ös inne i staden och stressen är märkbar så går det att hitta fridfulla stunder i Stockholm som inbjuder till fantastiskt fiske. Det går bra att ställa sig vid Stockholms ström, Tyresån och i Norrtäljeån. Stockholms Skärgård är nog den viktigaste platsen för fisket i staden. Där finns de flesta företagen som har något med fiska att göra. Fiske finns även inne i staden. Vid Stadshuset går det bra att fiska och den bästa platsen att fiska med fluga finns vid Strömparterren, Strömsborg och vid Djurgårdskanalen.

Bra fiskevatten i Sundsvall och Norrland

Nästan alla som vi har pratat med säger att Norrland är det bästa stället om man vill uppleva riktigt fiske. Att få hela ”kitet” på köpet med omgivningar, natur, vatten och fiskar. Sundsvall kan räknas in som en del av Norrland och här finns det bra vatten att fiska i.

Selångersån är ett vatten där Sundsvalls Sportfiskeklubb ansvarar för skötseln. Ån rekommenderas verkligen. Sedan finns det Sulån som har ett bestånd med flodpärlmusslor och det är faktiskt en av Sveriges allra bästa och finaste musslor.

Detta var ett par av våra favoritfiskevatten i Sverige. Men som med mycket annat är det personliga referensramar som avgör om fisket är bra eller dåligt. Fisken finns där, det gäller bara att få upp den och ha lite tur med vädret.