Vårda din båt så håller den längre – Tips

Det allra viktigaste, och kanske svåraste och jobbigaste med att äga en båt, det är att ta hand om den och vårda den på rätt sätt. Det spelar ingen roll om du har en stor yacht eller en liten eka, tar du inte hand om båten så kommer den att förfalla. Eftersom båtar flyter på vatten är det extra viktigt, det får inte bli fel eller något hål i båten som gör att den sjunker. Det kan sluta i katastrof i värsta fall, så se till att göra rätt båtvård för din båt.

Vårda båten

Nya båtar har en så kallad ”gelcoat” som skyddar mot UV-strålning och saltvatten. Denna yta måste man med alla medel skydda för försvinner den så kommer båten att vittra sönder. Så under våren ska man ta hand om detta ytskikt på bästa sätt. När du plockar fram båten för första gången efter vintervilan så ska du tvätta den så gott det går för att få bort damm och smuts som båten har samlat på sig under tiden den har stått undangömd. Använd ett vanligt schampo som är till för bilar eller båtar. Använd inga starka kemikalier när du tvättar båten, det kan förstöra gelcoaten. Om det är svåra fläckar eller alger så försök att få bort dem med vanligt varmt vatten. Undvik starka tvättmedel på båten så mycket det går, i alla fall på båtens yttre skrov.

När den är tvättad ska man antingen vaxa den eller lackförsegla båten. Båten kommer då att hålla sin gelcoat och den ser mycket snyggare ut.

Inför vintervilan

När det är slut på båtsäsongen så är det inte bara att ställa in båten, man måste göra vissa förberedelser så att den inte ytan på båten tar skada under vinterhalvåret.

Först ska man se till att byta oljan på båtens smörjsystem. Toaletterna ska tömmas och rengöras och man ska släppa ut vattnet ur vattenlåset. Sedan rengör du båten. Det är viktigt att den rengörs både på utsidan och på insidan. Detta är för att undvika mögelangrepp på vintern om något gammalt ligger kvar på insidan och gror. Glöm inte bort att vädra ut båten och att allt är torrt innan du ställer tillbaka den för vilan under vintern. Ett tips är att använda så kallade ”torrbollar” som absorberar fukt. Lägg ett par stycken på insidan, det ska gå bra att ha dessa över vintern.

Boktips

Det är inte alltid så lätt att komma ihåg allt som man ska göra. Har man gjort det i ett par år kommer man ihåg, man har kanske till och med en egen checklista som man går efter. Men är du ny båtägare utan erfarenhet är det klokt att ta hjälp av en bra bok.

Vi har hittat en bok hos Bokus som vi själva rekommenderar till nya båtägare, även gamla båtägare kan ha nytta av boken. Den heter ”Vårda din plastbåt : renovering och underhåll”  och kostar runt 200 kr. Det är en bra investering för dig med plastbåt och perfekt läsning i hängmattan under sommaren